Protetika

Poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a samim time poboljšavamo i kvalitetu Vašeg života.

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube, estetski korigiramo postojeće, tj. poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a samim tim poboljšavamo kvalitetu Vašeg života.

Keramička krunica je fiksno-protetski nadomjestak koji imitira krunu zuba. Koristimo je kada je zub jako oštećen i nedostaje mu vidljiv dio ili je estetski neprihvatljiv, a korijen zuba je još čvrst i zdrav.

Zub na koji se stavlja krunica potrebno je prethodno izbrusiti, nakon čega se uzima otisak, na temelju kojeg se u laboratoriju izrađuje keramička krunica, koja oblikom i bojom odgovara susjednim prirodnim zubima.

Krunice

Metal – keramika

Metal-keramika spada u klasične materijale koji danas sve manje zadovoljavaju potrebe i želje pacijenata. Glavni nedostatci metal-keramike leže u metalu kao materijalu s obzirom da metalna jezgra blokira prirodnu transparenciju zuba, čime se smanjuje estetska vrijednost zubnog nadomjestka te je s vremenom moguća pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni.

Titan – keramika

Titan-keramika je izuzetno kvalitetan i lagan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije. Krunice naplavljene od titan-keramike odlikuje udobnost, visoka čvrstoća te neutralan okus. Konstrukcija je sive boje.

Cirkon

Cirkon je suvremeni materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. U želji da imaju zube koji se izgledom nimalo ili jedva razlikuju od prirodnih, pacijenti najviše traže bezmetalne restauracije. Budući da je konstrukcija bijele boje, nemoguća je pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni.

Zubni most

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. 

Kao što im i sam naziv kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zubnog aparata.

Uobičajen i najjednostavniji je most sa tri zuba, kada je srednji zub u zraku pričvršćen na dva zuba sa bazom sa svake strane.

Mostovi se mogu realizirati upotrebom samo keramičkih krunica ili u kombinaciji s implantatima.

Zubni mostovi

Mobilna protetika

Djelomična proteza 

Djelomična proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi i one se tada umeću među postojeće zube.

Totalna proteza

Totalna zubna proteza nadomješta potpuni nedostatk zubiju u čeljusti. Preporučuje se samo kao alternativno ekonomično rješenje za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća.

Baza je izrađena od akrilata, a zubi mogu biti keramički i akrilatni. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu, dobiva privremene zube.