Paradontologija

Parodontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont.

Parodont su potporna tkiva zuba koja uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament, a zaslužna su za potporu zuba u čeljusti.​

Gingivitis i paradontitis

Gingivitis

Gingivitis uzrokuje nakupljanje bakterija na zubima s posljedičnom upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Iako su gingivitisu podložne osobe loše oralne higijene, određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje proteza doprinose pogoršanju kliničke slike bolesti.

Paradontitis

Neprepoznati i neliječeni gingivitis dovodi do progresije bakterijske infekcije koja onda napreduje u dublja tkiva, što zovemo paradontitisom, a dovodi do ireverzibilnog gubitka kosti praćenog pomicanjem i naposljetku gubitkom zuba.

Emocionalni stres, pušenje ili sistemske bolesti (npr. diabetes) mogu pogoršati kliničku sliku ove bolesti.

Waterlase

Rad s laserom Waterlase ne stvara povišenu temperaturu, pritisak ili vibraciju te su mnogi zahvati u stomatologiji postali gotovo bezbolni.

WaterLase omogućava smanjenu upotrebu anestetika, smanjeno korištenje klasične zubarske bušilice te s toga smanjenu nelagodu prilikom zahvata kao i poslije njega.

Upotrebom lasera kod liječenja parodontoloških bolesti značajno se smanjuje krvarenje.

Zahvati koji su nekad zahtjevali nekoliko dolazaka sada mogu biti završeni u jednoj posjeti, bez ili s vrlo malo anestezije, što znači da se može izbjeći osjećaj trnuća nakon zahvata.