Dječja stomatologija

Dječja stomatologija je posebna, kompleksna grana stomatologije, koja obuhvaća sve grane stomatologije i prilagođena je djeci svih uzrasta.

Vrijedno je početi redovite posjete zubaru već od 1. godine. Ukoliko se radi o ranom karijesu, tada već i ranije, jer je jedino tako moguće pravovremeno uočiti sve patološke promjene.

Dijete se tako može upoznati sa stomatologijom bez neugodnih doživljaja u obliku igre. Ovakvim pristupom možemo postići da mališani rado dolaze k zubaru, bez straha i uznemirenosti.

Prijateljska, opuštena atmosfera, bezbolan susret može stvoriti doživotnu vezu između djeteta i zubara.

Preventiva dječja stomatologija obuhvaća

  • praćenje nicanja mliječne i trajne denticije
  • prevencija karijesa pečaćenjem fisura: zalijevanje ili pečaćenje fisura je zahvat za zaštitu dječjih zuba. Ovim zahvatom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalijevaju udubljenja i neravnine gdje se inače zavlači hrana zbog koje nastaje karijes. 
  • fluoridaciju zuba čime se povećava otpornost zuba na karijes i potiče mineralizacija zubnog tkiva. U tu svrhu koristi se najnovija metoda premazivanja zubnim gelom. Njime se vraća ravnoteža minerala na površini zuba što zube čini čvršćima i s toga otpornijima na zubno kvarenje.
  • učenje četkanja zubi uz terminologiju prihvatljivu prema uzrastu
  • preporuka zubnih pasti prema uzrastu djeteta